Waarschijnlijk heb je gehoord dat koude training goed voor je is. Verhoogde energie, sneller herstel en een sterk immuunsysteem zijn termen die je veel tegenkomt. Maar wat is koude training precies en is het echt goed voor je? En welke manier past het best bij jou?
Overzicht

Wat is koude training?
Koude training, ook wel koude therapie genoemd. Is een manier voor veel sporters, ondernemers en zelfs neurowetenschappers om hun gezondheid te verbeteren en hun productiviteit te verhogen.
Steeds meer mensen willen niet meer zonder. Als je het eenmaal geprobeerd hebt zul je begrijpen waarom, de voordelen zijn enorm en je voelt meteen het effect.
Vroeger werd iedereen die koude therapie deed voor gek verklaard. Dit kwam omdat er weinig wetenschappelijk bewijs was dat het werkte, maar dat is er nu wel. Er komen steeds meer onderzoeken naar buiten die bewijzen dat koude training echt werkt. Maar welke manieren zijn er? en hoe begin je?
Soorten koude training
Gelukkig zijn er meerdere vormen van koude training, zo is er voor iedereen een manier om de voordelen te ervaring. Je zou koude training kunnen zien als alles wat te maken heeft met de blootstelling aan kou. Maar, we gaan hier de 4 meest gebruikelijke methodes bespreken.
1. Koud Douchen | De Makkelijke Start
Samen met het nemen van een ijsbad waarschijnlijk de meest bekende vorm van koude training. Maar is het ook beter dan een ijsbad? Daar ga ik in Deze Blog dieper op in. Voor nu blijven we even bij een koude douche.
De voordelen van koud douchen:
- Makkelijk toe te passen, Je doucht nu ook al regelmatig. (dat hoop ik tenminste)
- Levert je geld op, je hoeft niks te kopen en je bespaard gas op warm water.
- Rustig aan de kou wennen, je kunt de kraan steeds een stukje verder naar koud zetten.

De nadelen van koud douchen:
- Minder effectieve voordelen
- Je lichaam went niet 100% aan het water door stroming
Hoe begin je?
Start met douchen zoals je normaal doet, gewoon op warme temperatuur. Aan het einde draai je de kraan op koud en dit probeer je 30 seconden vol te houden. Als helemaal koud te heftig is kun je altijd de kraan iets minder koud zetten.
Probeer het op te bouwen naar 2 tot 3 minuten op de koudste temperatuur. Het doel is elke dag maar probeer minimaal 11 minuten per week koud te douchen. Het maakt verder niet uit of je de hele tijd koud doucht of alleen de laatste 2 minuten. Allebei is prima.
Voor wie is het geschikt?
Iedereen die zonder teveel extra werk toch wilt profiteren van de voordelen van koude training. Al geeft het niet helemaal hetzelfde effect. Ook is een koude douche ideaal als voorbereiding op een ijsbad doordat je alvast kunt wennen aan de kou.
2. IJsbad Nemen – De Beste Optie?
Een ijsbad nemen word vaak gezien als de beste optie, je stelt tenslotte je hele lichaam in een keer bloot aan koud water. Maar is het ook de beste optie voor jou?
De voordelen van een ijsbad:
- Meest effectief, Een ijsbad heeft vrijwel de meeste voordelen.
- Stimuleert meer bruin vet, wat helpt bij vetverbranding. (Meer dan douchen)
- Groot effect op bloedvaten, hierdoor word je doorbloeding beter.

De nadelen van een ijsbad:
- Duurt langer om voor te bereiden. (afhankelijk van je ijsbad en koeling)
- Je moet beter weten wat je doet. Zorg dat je de risico’s kent.
Hoe begin je?
Allereerst wil je zorgen dat je weet wat je doet en dat je goed voorbereid bent. Dit kan door middel van blogs lezen, maar ook door mijn startersgids te gebruiken. Hier neem ik je stap voor stap mee is alles wat je moet weten.
Het is belangrijk om de kou rustig op te bouwen, begin met koud douchen zoals hierboven uitgelegd of neem een koud bad die nog niet al te koud is. Om je zenuwstelsel van te voren tot rust te brengen wil je ademhalingsoefeningen doen, door je neus in en langzaam uit via je mond.
Het kan verstandig zijn om dit niet alleen te doen, zo kun je ondersteuning krijgen waar nodig. Probeer tussen de 30 seconden en 2 minuten vol te houden, bouw dan rustig de temperatuur op of blijf elke keer wat langer zitten.
Net als douchen wil je proberen elke dag een ijsbad te nemen. Maar, onderzoek heeft laten zien dat 11 minuten per week genoeg is voor de voordelen.
Voor wie is het geschikt?
Voor iedereen die hun gezondheid serieus neemt en de meeste gezondheidsvoordelen wilt ervaren. Er zijn maar weinig uitzonderingen voor mensen die geen ijsbad kunnen nemen vanwege de risico’s. Al zul je in tegenstelling tot douchen wel een ijsbad aan moeten schaffen, gelukkig is er tegenwoordig een erg ruim aanbod in ijsbaden.
3. Koud Water Zwemmen – De Natuurlijke Manier
Sommige mensen zoeken graag de natuur op, helemaal in de winter is dit een goede optie doordat het water goed koud is. Maar Het is niet voor iedereen geschikt.
De voordelen van koud zwemmen:
- Combineert kou met lichaamsbeweging, dit kan het makkelijker maken om warm te blijven.
- Goedkoop, je kunt er zo mee beginnen.
- Makkelijk om tegelijk samen te doen, dit kan extra motiverend werken.

De nadelen van koud zwemmen:
- Je moet een meer in de buurt hebben of verder reizen.
- in de zomer warmt het water op.
- Je hebt niet meteen een warme omgeving om je weer op te warmen. (zoals in huis)
Hoe begin je?
De makkelijkste manier om te beginnen is zodra het water minder koud is, bijvoorbeeld aan het eind van de zomer. Zo went je lichaam rustig aan steeds kouder water.
Verder is het vergelijkbaar met hoe je een ijsbad zou nemen. Denk om je ademhaling, zorg dat je niet alleen bent en bouw de kou en lengte rustig op. Denk er vooral om dat je warme kleding en een handdoek meeneemt voor na die tijd.
Voor wie is het geschikt?
Perfect als je een koud bad voor het eerst wilt proberen, goedkoop en voor iedereen bereikbaar. Al is het natuurlijk wel handig dat je natuurwater in de buurt hebt. Mocht je een natuurliefhebber zijn en water in de buurt. is dit dus een ideale optie voor jou.
4. Cryotherapie – Nieuwe Technologie
De meest onbekende vorm van koude training met een korte blootstelling aan extreem lage temperaturen. De meeste cryotherapie kamers worden tussen de -110°C tot -160°C graden.
De voordelen van Cryotherapie:
- Effectief in korte tijd (sessies duren vaak maar 2-3 minuten).
- Kan plaatselijk gedaan worden, vaak gedaan tegen artritis, peesontsteking of huidproblemen zoals acne of psoriasis

De nadelen van Cryotherapie:
- Duurste optie, een eigen cryokamer is voor de meeste mensen niet weggelegt om te kopen.
- Door de korte sessies dringt de kou minder door in je spierweefsel.
- Tijdrovend als je steeds naar een cryotherapie praktijk moet.
Hoe begin je?
In tegenstelling tot alle andere manieren heb je weinig voorbereiding nodig. Je boekt alleen een afspraak bij jouw lokale cryotherapie. Verder krijg je daar de benodigde materialen zoals handschoenen of een muts en ze zullen je daar uitleg geven en voorbereiden op de sessie.
Voor wie is het geschikt?
Iedereen die het budget heeft en wie snel en effectief de voordelen van kou wil ervaren. Het is verder per persoon verschillend of je deze manier prettiger vind dan een ijsbad gezien het extreme temperaturen zijn.
Samenvatting, Wat past bij jou?
Laten we kort per methode doornemen voor wie het geschikt is. Zo kun jij makkelijk kiezen wat bij jou past.
Koud Douchen Als Je:
- Beginner bent.
- Niet wilt investeren in een ijsbad of cryotherapie.
- Alleen wilt proberen wat het effect van kou is.
- Voor wilt bereiden op een ijsbad.
- Geen extra tijd wilt spenderen aan koude therapie.
Een IJsbad Als Je:
- Beginner of gevorderd bent.
- Minimaal 50 euro te besteden hebt.
- De meeste gezondheidsvoordelen wilt ervaren.
- Een betere bloedcirculatie belangrijk vind.
- Meer vet wilt verbranden.
Koud Water Zwemmen Als Je:
- Beginner of gevorderd bent.
- Niet wilt investeren in een ijsbad of cryotherapie.
- Alleen wilt proberen wat het effect van kou is.
- Natuurwater in de buurt hebt.
- Beweging en kou wilt combineren.
- Een betere bloedcirculatie belangrijk vind.
- Meer vet wilt verbranden.
- Zomers niet van de voordelen wilt profiteren.
Cryotherapie Als Je:
- Beginner of gevorderd bent.
- Genoeg budget hebt voor alle sessies of om een kamer te kopen.
- Geen zin hebt in een nat pak.
- Een betere bloedcirculatie belangrijk vind.
- Gerichte behandeling wilt.
Wat zijn de voordelen van koudetherapie?
- Meer energie & Concentratie.
- Versnelt herstel & Vermindert spierpijn.
- Stimuleert Vetverbranding & Metabolisme.
- Versterkt je Immuunsysteem.
- Vermindert Stress & Verbetert Mentale gezondheid.
- Helpt Slaap Verbeteren.
- Stimuleert Bloedsomloop & Hartgezondheid.
- Versterkt Wilskracht & Disipline.
- Vermindert Chronische Ontstekingen & Pijnklachten.
Zoals je ziet zijn er behoorlijk veel voordelen, reden genoeg om het op zijn minst te proberen. Heb je toch je twijfels of deze voordelen echt waar zijn of wil je weten hoe ze werken? Bekijk dan: Mijn blog met alle voordelen op een rij.
Conclusie
Elke manier van koude training is goed voor je. Wat je dus ook kiest, er bestaat geen slechte keuze. Het belangrijkste is dat je actie onderneemt. Probeer ze desnoods alle 4 en zoek uit waar jij je het prettigs bij voelt.
Zorg vooral dat je je goed voorbereid zodat dat je weet wat je doet. Mocht je de beste gezondheidsvoordelen willen en gekozen hebben voor een ijsbad kun je Hier het beste model vinden die bij jou past.