Je wilt de voordelen van koudetherapie ontdekken. Maar wat werkt beter: koud douchen of een ijsbad? En welke methode is makkelijker? We gaan de belangrijkste verschillen bespreken, zodat jij de beste keuze kunt maken.

bron: Huberman Laps
De belangrijkste verschillen
Online zijn de meningen verdeeld: de één zweert bij koud douchen, de ander bij een koud bad. Maar wat is nu écht beter? En wat past het beste bij jou?
Het makkelijkste antwoord: Er is geen goed of fout. Beide is een goede manier om te profiteren van blootstelling aan kou. Maar er zijn zeker verschillen, als je het meeste voordeel wilt is er maar 1 de beste.
Temperatuur
De temperatuur is uiteindelijk de belangrijkste factor om zoveel mogelijk gezondheidsvoordelen te krijgen.
Het water van een douche ligt gemiddeld tussen de 12 en de 15 graden. Afhankelijk van het weer en de waterbron. Dit betekent dat je geen invloed hebt op hoe koud het precies wordt, er zit een limiet aan.
Ijsbaden daarentegen zit tussen de 1 en de 15 graden. Het voordeel bij een ijsbad is dat je zelf invloed hebt op de temperatuur. Een ijsbad kun je op 2 manieren koelen, je vult hem met ijsblokken of je gaat opzoek naar een model met koelsysteem. Zo is je ijsbad altijd op de juiste temperatuur, ook in de zomer.
Moeilijkheidsgraad
Koud douchen is een goed begin om rustig op te bouwen. Je kunt eenvoudig de temperatuur verlagen of steeds iets langer onder de douche blijven.
Persoonlijk ben ik nooit begonnen met koud douchen, ik begon meteen in een koud bad. Dit kun je namelijk ook langzaam opbouwen en steeds kouder maken. Zelf vind ik ijsbaden prettiger dan meteen onder de koude douche, en ik zal je uitleggen waarom.
Gewenning
Heb je weleens een koude douche geprobeerd? Dan weet je dat je nooit volledig aan de temperatuur went. Er is altijd wel een deel wat net buiten de stralen van het water staat. Ook is het stromend water, hier kan je lichaam zich niet volledig op aanpassen. Bij ijsbaden gaat dit anders.
Zodra je in een ijsbad stapt wil je het liefst stil blijven zitten, zo past je lichaam zich goed aan. Het creëert een soort warm laagje water rondom je huid. Je kunt je volledig overgeven aan het water en meteen met je hele lichaam gewend raken.
Gezondheidsvoordelen
Ken je alle voordelen van koudetherapie al? Ik ga hier een paar doornemen maar als je alles wilt weten kun je mijn artikel over alle voordelen hier bekijken. Laten we de belangrijkste voordelen vergelijken.
De voordelen van koude therapie beginnen rond de 15 graden en lager, maar ideaal is tussen de 3 en de 5. Door koud water trekken je bloedvaten samen, na het ijsbad zetten ze weer uit. Hierdoor word je doorbloeding beter. Dit effect is tijdens koud douchen lang niet zo groot.
Voor meer energie is je doorbloeding erg belangrijk, maar ook de aanmaak van dopamine, adrenaline en noradrenaline. Deze stofjes worden verhoogd in een ijsbad maar ook onder de douche, alleen de reactie is in een ijsbad groter
Je lichaam opwarmen kost veel energie, en dat zorgt voor vetverbranding, Zelfs nog na een koude douche of een ijsbad. Maar doordat de temperatuur van een douche beperkter is en je niet volledig onder water zit, verbrandt je lichaam onder de douche aanzienlijk minder vet vergeleken met ijsbaden.
Zo zou ik alle voordelen door kunnen gaan maar de conclusie is: alle voordelen van koude therapie zijn in een ijsbad beter. Als jij dus het beste uit je gezondheid wilt halen is een ijsbad een goede overweging. Bekijk hier de beste opties van dit moment.
Kosten
Over deze vergelijking kunnen we kort zijn: Koud douchen is altijd goedkoper dan het nemen van een ijsbad. zelfs als je het goedkoopste ijsbad koopt is het duurder. Met een koude douche scheelt het je zelfs kosten voor de gasrekening.
Hoe mooi dat nu ook klinkt, het gaat natuurlijk wel om je gezondheid, en daar wil je niet op bezuinigen. Ik tenminste niet. En het is en blijft een feit dat een ijsbad de beste voordelen geeft.
Gebruiksgemak
Gemak dient de mens, toch? Hier scoort de douche misschien wel beter dan het ijsbad. Een ijsbad nemen klinkt als veel gedoe, en dat kan het ook zeker zijn. En hoe makkelijk is het als je toch al gaat douchen om de kraan kouder te zetten.
De wereld rondom ijsbaden is des ondank steeds verder ontwikkeld, en dus steeds makkelijker geworden. Je kunt een ijsbad aanschaffen met een ingebouwde filter en koeler. Zo heb je geen werk van het vullen met ijsblokjes of het verschonen van water.
Tenzij je ervoor kiest een ijsbad te nemen met ijsklontjes is het dus een kwestie van erin gaan zitten en klaar. Iets meer werk dan een koude douche, maar voor de extra voordelen zeker de moeite waard.
Benodigde ervaring
Een koude douche vereist geen ervaring. Je bepaalt zelf hoe koud het water is en kunt dit geleidelijk aanpassen.
Voor je een écht koud ijsbad neemt wil je wel zorgen voor de nodige ervaring. Dit kan zijn van onder de koude douche, of je bouwt het rustig op met gewoon koud water. Zodra je dan kouder dan 10 graden gaat kun je oefenen met ademhalingsoefeningen. Zo bereid je je perfect voor op een ijsbad van 3 graden. Heb je geen ervaring en wil je een goede start maken? neem dan eens een kijkje bij mijn Gratis startersgids.
Conclusie
Ook al had je misschien gehoopt dat douchen de beste optie was vanwege het gemak, blijft een ijsbad toch de winnaar. Hier haal je de meeste gezondheidsvoordelen uit. En laten we eerlijk zijn: met de koel- en filtersystemen van tegenwoordig kunnen we niet meer zeggen dat een ijsbad te veel gedoe is om ermee te beginnen.
Een koude douche is goed als start voor je eerste ervaring maar als je je gezondheid serieus neemt wil je toch opzoek gaan naar een ijsbad. Benieuwd naar wat het beste bij jou past?
Kies jij voor een koude douche of een ijsbad? Deel je ervaring in de reacties Of bekijk onze nieuwste blogs!
Bron: National Library of Medicine en Brigham Young University